Hubert berättar själv

En fabel berättad av Hubert
Fabelbild
Nu tänker jag berätta för er om hur det gick till när farfar Benjamin, hans sonson Frasse och jag en gång i tiden var på marknad. Vi skulle gå dit, längre var det inte, så vi startade färden så här.

Fabelbild
En stund senare möter vi dessa pigga ungdomar, som tycker att det är dumt att gå, när man har ett djur att rida på. Det talar de tydligt om för oss.
Fabelbild
Farfar Benjamin tyckte att det var kanske inte så dumt. Varför skulle lille Frasse behöva gå när han kunde rida på min rygg. Därför lyfte han upp Frasse och vi fortsatte vår vandring mot marknaden.

Fabelbild
En bit längre fram möter vi detta äldre par som förfasar sig över nutidens ungdom, som utan att skämmas kan rida och låta en gammal man gå. Det hade varit mycket bättre för pojken att använda sina unga ben och låta den gamle mannen rida, tycker de.
Fabelbild
Kanske skulle det då vara bättre om farfar Benjamin rider och Frasse går. Ingen frågar mig. Farfar Benjamin är ju tyngre än Frasse, men det är kanske rätt att en gammal man bättre behöver få rida så de får byta plats nu. Då kan vi fortsätta på vår vandring mot marknaden.
Fabelbild
Lite längre fram möter vi en ung kvinna, som är ute och går med sin baby i vagn. Hon stannar naturligtvis och säger sin mening om farfar Benjamin och Frasse: "Hur i hela fridens namn tänker en vuxen människa, när han kan rida och låta ett litet barn springa vid sidan om? Så får det verkligen inte gå till! Seså grabben, hoppa upp du också!" Hon tänker inte på mig.
Fabelbild
Farfar lyfter upp Frasse. Han har lärt sig att den som lyder råd är vis. Så fortsätter vi vår färd mot marknaden. På vägen möter vi en flock får. Fåren säger förskräckt till mig -Stackars dig som måste bära två så tunga människor på din rygg. Att du inte sparkar bakut? Äntligen några som tänker på mig också.
Fabelbild
Farfar och Frasse förstår inte vad fåren säger, men här kommer herden och han har samma uppfattning som fåren. Så nu får Glad farfar och Frasse reda på det olämpliga i att rida två på en sådan liten åsna. Skönt att någon kan förklara, för nu är jag både trött och törstig.
Fabelbild
Farfar Benjamin och Frasse funderar. Nu har jag blivit törstig. Det är en varm dag. Som väl är, så har vi tur att det finns en vattenpump och ett kar i närheten, så jag kan dricka mig otörstig. Under tiden får farfar Benjamin och Frasse fundera på hur vi nu ska göra.
Fabelbild
Farfar Benjamin och Frasse förstår inte vad som nu är fel. De har ju hela tiden gjort som de blivit tillsagda. Nu står de här och vet inte hur vi alla tre ska komma till marknaden. Det var fel när ingen red. Det var fel när Frasse fick rida. Det var fel när farfar Benjamin red. Det var också fel när båda red. Kan det finnas en bra lösning på vårt problem?
Fabelbild
Här kommer kanske lösningen på vårt problem. Vem kan detta vara?
Fabelbild
En sådan tur vi har. Det är en vän till Benjamin som kommer med traktor och en tom vagn. Nu kan vi kanske få åka sista biten.
Fabelbild
Så bra att vagnen var tom. Nu kan vi få åka alla tre. Skönt att få vila benen och hovarna. Jag har ju fått gå hela tiden. Hoppas vi snart är framme vid marknaden.
Fabelbild
Vad har nu hänt? Traktorn har havererat och vi vill vidare. Vi har fått höra att det är fel om jag går själv utan att någon rider. Det är fel om en rider och det är fel om båda rider. Då är det nog bäst om jag får åka i vagnen. Vi är ju ändå snart framme.
Fabelbild
Nu har jag vilat ett tag och föreslår därför att jag drar vagnen sista biten, så får farfar Benjamin och Frasse ta det lugnt ett tag och åka i vagnen. Vi är ju nästan framme vid marknaden.
Fabelbild
Äntligen är vi framme vid marknaden. Oj, så mycket här är att titta på. Farfar Benjamin vill nu uträtta sina ärenden, men han blir i demokratisk ordning nedröstad med två röster mot en. Frasse och jag vill ha glass först. Det har varit en varm promenad hit. Nu ska det ätas glass!!!
Fabelbild
När vi nu är på marknad, så kan vi gå på olika håll och göra lite olika saker. Alla är ju inte intresserade av samma saker. Farfar Benjamin vill se på verktyg och redskap. Det kan behövas lite nya grejor på gården. Kanske hittar han det han behöver här.
Fabelbild
Medan farfar Benjamin tittar på verktyg, går Frasse till ståndet med leksaker. Här finns en hel del kul grejor, så Frasse tittar på allt och passar på att prata med de andra barnen, som också är intresserade av leksaker.
Fabelbild
Jaha, nu har både farfar Benjamin och Frasse hittat sina favoritstånd här på marknade, men hallå, vi är väl tre här? Finns här inte något för mig också? Jo,Gladså glad jag skulle bli om jag fick något gott att äta, för nu börjar jag bli hungrig. Jovisst, det finns ett stånd med frukt och grönsaker. Där finns något som passar mig.
Fabelbild
Så bra att jag fick morötter. Nu kan jag stanna här på parkeringen för åsnor och hästar och vila mig, för jag antar att det blir jobbigt när vi ska hem igen. Nu kan farfar Benjamin och Frasse gå runt på marknaden, för här har jag det bra.
Fabelbild
Medan jag har det bra här kan Benjamin och Frasse se sig om på marknaden och köpa lite av vad de behöver. Det finns så mycket att se på marknaden. Indianer som säljer tomahawker, totempåle och tält fångar Benjamins och Frasses intresse.
Fabelbild
Jag tror att vi kan hitta Benjamin och Frasse vid någon servering. De sa att de också ville ha något att äta och något att dricka. Det är ju en varm dag. Sen tror jag att de också letar upp något bra smyckesstånd, där de kan handla några fina smycken att ta med hem.
Fabelbild
Tack för alla snälla kommentarer. Nu har Benjamin och Frasse fått lite att äta och dricka, så nu kan de fortsätta att se sig om på marknaden. Visst finns det ett fint smyckesstånd och dit går Benjamin för att handla något snyggt till dem där hemma.
Fabelbild
När Benjamin kollar smycken, passar Frasse på att bekanta sig med de andra barnen på lekplatsen. Några av dem testar sina nyinköpta leksaker medan andra roar sig med de lekredskap som finns där.
Fabelbild
Det finns en hel del roligt att göra på lekplatsen. Här klättrar Frasse i klätterställningen. Det tycker fler barn är kul.
Fabelbild
Med så många barn passar det ju bra att spela fotboll. Lekplatsen är ju välutrustad. Här finns även fotbollsmål.
Fabelbild
Nu är det snart dags att uträtta det viktigaste här, men först tänker Benjamin köpa några minnessaker från marknaden och då kollar han detta stånd:
Fabelbild
Nu är det dags att uträtta det viktigaste. Vi har ju gått till marknaden för att köpa en vagn, som är lagom stor till mig. Här finns några till salu. Jag föreslår att de ska köpa den söta lilla gula ponnyn också. Det blir lättare om vi är två som drar. Medan Benjamin och Frasse granskade vagnarna har vi bekantat oss med varandra och Citrina, som ponnyn heter, vill gärna följa med mig. Frasse tycker att den här lilla vagnen kunde passa fint. Det går att låta mig och Citrina dra och det går att koppla den till traktorn hemma om man vill.
Fabelbild
Som väl är lyssnar Benjamin både på Frasse och mig, så det blev den lilla lätta vagnen och den snygga ponnyn. Sen lastades alla inköpta grejor på vagnen. Frasse var trött och placerade sig så han kunde sova, när vi begav oss på hemfärd. Då kunde Citrina och jag gemensamt dra den fina vagnen med Benjamin, Frasse och alla grejorna.

Några bilder från serien


träd
Så ser trädet ut i första bilden
mönster
Så ser mönstret till Hubert ut