Idéer, Pärlor
1 Att välja pärlor (plaströrpärlor)
Det mesta på denna site handlar om plaströrpärlor och då mest om Nabbi.
Det finns flera märken på marknaden. Jag har använt Nabbi i många år och tycker om dem. Är du inte nöjd med de pärlor du köpt någonstans, prova med andra märken och upptäck skillnaden.
2 Strykpapper
När man stryker ihop pärlorna behöver man ett strykpapper eller liknande mellan pärlorna och strykjärnet.
Man kan använda de papper som kallas strykpapper. Smörgåspapper eller bakplåtspapper kostar i regel mindre och är enligt min mening bättre. Jag föredrar ett papper som gör att jag kan lyfta den färdigstrukna figuren av piggplattan, lossa den med en halvvass kniv och låta den kallna under en telefonkatalog eller forma den om den ska formas. Sitter välstrukna figurer kvar på piggplattan, när man tar bort pappret, så är det lätt att man deformerar dem, när man försöker ta av dem.
Om man vill ha en blank yta och kanske stryka på båda sidorna, så att hålen helt försvinner, rekommenderar jag teflonduk, men man får stryka flera gånger och vända figuren mellan gångerna.
3 Piggplattor
Oftast använder man piggplattor (brickor) när man gör pärlfigurer.
Man lägger ett mönster på hela eller en del av piggplattan, lägger strykpapper över och stryker ihop fuguren.
Man kan limma figuren på något underlag, träskiva, plastskiva, papp eller de ramar som finns till plattorna.
4 Friform
Det är inte alltid, som det finns brickor till det du vill göra.
När jag behövde en Sverigekarta, så ritade jag upp landet och landskapsgränserna. Sen strök jag lim på några fält i taget och fyllde dem med pärlor i olika färger.
För att göra en spettkaka behövde jag ringar i olika storlek. Då lade jag dem på den klistriga sidan av maskeringstejp och strök dem. Sen kunde jag limma ihop dem till en spettkaka.
5 Text
Alla barn tycker om att skriva sitt namn. När man vill ha text på en pärlfigur, kan det vara svårt att lägga bokstäverna spegelvänt, för att de ska synas rättvända, när figuren är struken. Ett sätt att lösa det problemet är att skriva, så som man vill att det ska se ut och sedan lägga en likadan bricka ovanpå, så att piggarna går ner i pärlorna. Sen håller man ihop allt och vänder på det, tar bort den första brickan, och simsalabim där ligger figuren färdig att strykas.
Samma metod kan användas om man vill spegelvända ett redan lagt motiv.
6 Blanda inte olika pärlor
När man stryker ihop pärlor, är det viktigt att de smälter ihop vid samma temperatur. Om man har haft oturen att få med en enda pärla med fel smältpunkt, räcker det för att fördärva en hel fin figur. Om du är osäker på vilken plast, som finns i pärlor som du kanske fått av någon, eller hittat på vinden, kan du använda dem när du limmar en bild, trär halsband eller väver.
7 Akta piggarna
Ibland lägger man en liten figur på en stor bricka, och då är det lätt att råka stryka snett och fördärva piggarna på brickan. Ett sätt att minska risken för det, är att lägga några pärlor på den i övrigt tomma ytan, så att strykjärnet har stöd även utanför figuren.
Ett annat sätt är att använda maskeringstejp. Då lägger man figuren rättvänd, tejpar med maskeringstejp, trycker fast ordentligt, vänder på brickan med pärlorna och lyfter av brickan. Man kan också lyfta av figuren med tejpen. Sen placerar man den på stadigt underlag, träskiva är bra, och stryker som vanligt.
8 Massproduktion
Små barn kan ha svårt att följa ett mönster, men de vill kanske göra t.ex. påskkärringar till ett ris, eller en större grupp barn kan vilja göra många likadana figurer, då kan man rita av mönstret med blyerts på brickan. Vill man hjälpa dem med färgerna också, går det bra att rita med färgpennor. Ritad fisk
Vill man hjälpa dem med färgerna också, går det bra att rita med färgpennor.
Maskeringstejp
Maskeringstejp är bra till mycket.
Man kan tejpa ihop färdiga strukna bitar och lätt göra saker av dem.
Många dockskåpsmöbler är sammantejpade.
Vill man gör små former, som inte går att göra på piggplattorna, kan maskeringstejp vara till god hjälp. I kyrktornet till kyrkan, som jag har på min permanenta utställning i Röke, finns en klocka. För att göra den av guldpärlor behövde jag flera ringar i storlek mellan de jag kan göra på en liten rund piggplatta. Då är det bra att använda maskeringstejp. Man fäster tejpen på något med den klibiga sidan upp. Sen lägger man guldpärlor i cirklar. När ringarna är strukna limmar man ihop dem med trälim. Det är ungefär 20 år sedan jag gjorde klockan och den hänger där fortfarande. På samma sätt gjorde jag spettkakan till Huberts saga.
Maskeringstejp är också bra om man vill vara aktsam om piggplattorna. Då lägger man figuren och tejpar på den.
Så här ser det ut när man tejpat på hela figuren.
Tryck till ordentligt, så du kan vända på den sen.
Så ser det ut när du vänt figuren och den är färdig att strykas.
Underlaget måste vara plant och tåla värme.
Nu lägger du smörgåspapper på och stryker som vanligt.
När du strukit figuren låter du den kallna under en telefonkatalog om den ska vara platt.
Sen plockar du av tejpen.
Här är den färdigstrukna figuren - och din piggplatta är lika fin, som den var från början.
Samma metod kan du använda när du stryker en stor figur.
Det är ju svårt att stryka stora figurer utan att piggplattan blir deformerad.